FUNKCJA INSPEKTORA OCHRONY DANYCH

previous arrow
next arrow
Shadow

OUTSOURCING FUNKCJI INSPEKTORA OCHRONY DANYCH (IOD)

Unijne rozporządzenie z zakresu ochrony danych osobowych (RODO) nakłada na większych przedsiębiorców obowiązek wyznaczenia Inspektora Ochrony Danych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby był to pracownik – niemniej jednak powinien cechować się on wysoką znajomością przepisów z zakresu ochrony danych osobowych, w tym znajomością rozporządzenia RODO oraz pomimo pozostawania w stosunku pracy, powinien być niezależny od pracodawcy.

Dlatego uważamy, że funkcję Inspektora Ochrony Danych lepiej jest powierzyć zewnętrznej firmie. Wiąże się to dla przedsiębiorcy z szeregiem zalet. Przede wszystkim zewnętrzny Inspektor Ochrony Danych nigdy nie będzie posądzony o stronniczość – jako odrębny podmiot gospodarczy cechuje go swoboda i niezależność w podejmowanych działaniach. Przedsiębiorca nie zostanie zatem posądzony przez organ nadzorczy o pozorność działań w zakresie ochrony danych osobowych. Co więcej outsourcing funkcji Inspektora Ochrony Danych daje gwarancję najwyższych kompetencji. W Fundacji Entropia współpracujemy ze specjalistami z zakresu ochrony danych osobowych (RODO), których kompetencje potwierdzone są wieloletnim doświadczeniem oraz zadowoleniem klientów. Zewnętrzny Inspektor Ochrony Danych daje również możliwość skupienia się na bieżącym funkcjonowaniu firmy w jej głównym przedmiocie działalności. Funkcja zewnętrznego Inspektora Danych Osobowych świadczona przez inny podmiot gospodarczy pozwala również obniżyć koszty prowadzonej działalności.

Co więcej powołanie zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych, w dzisiejszych realiach, znacząco wpływa na wiarygodność firmy w obrocie gospodarczym. Należy pamiętać, że RODO promuje podmioty, które przykładają należytą wagę do ochrony danych osobowych.

W ramach oferowanej przez nas usługi świadczenia funkcji zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych skupiać się będziemy na:

1. zapewnieniu przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych,
  2. weryfikacji procesów przetwarzania danych z uwzględnieniem zasad wskazanych w RODO,
  3. stałego wyręczania Przedsiębiorcy w kontaktach z Klientami i podmiotami trzecimi w zakresie zgłaszanych zapytań odnośnie kwestii RODO,
  4. ciągłej współpracy z osobami zatrudnionymi przez Przedsiębiorcę w zakresie rozwiązywania problemów i wątpliwości generowanych przez RODO,
  5. kontakcie z organami nadzorującymi przestrzeganie przepisów RODO, w tym udział w kontrolach.

Wynagrodzenie za pełnienie funkcji zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych ustalane jest indywidualne, w zależności od wielkości i potrzeb konkretnego przedsiębiorcy. Jako podmiot działający społecznie jesteśmy w stanie zapewnić niższe stawki proponowanych usług.

Zaufali nam już m.in.:

OTOPRZYGODA PLANTPOL

Zainteresowanych usługą zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych zachęcamy do kontaktu:

drogą mailową pod adresem:

kontakt@fundacjaentropia.pl lub rodo@fundacjaentropia.pl

telefonicznie:

790 494 135 (Paweł Zawartka)

lub za pośrednictwem formularza kontaktowego:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w ww. formularzu oraz w przesłanych przeze mnie dokumentach. (wymagane)

Wyrażam zgodę na przesłanie mi oferty zawierającej m.in. indywidualną wycenę wdrożenia RODO w moim Przedsiębiorstwie. (wymagane)