FUNKCJA INSPEKTORA OCHRONY DANYCH

previous arrow
next arrow
Shadow

OUTSOURCING FUNKCJI INSPEKTORA OCHRONY DANYCH (IOD)

Unijne rozporządzenie z zakresu ochrony danych osobowych (RODO) nakłada na większych przedsiębiorców obowiązek wyznaczenia Inspektora Ochrony Danych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby był to pracownik – niemniej jednak powinien cechować się on wysoką znajomością przepisów z zakresu ochrony danych osobowych, w tym znajomością rozporządzenia RODO oraz pomimo pozostawania w stosunku pracy, powinien być niezależny od pracodawcy.

Dlatego uważamy, że funkcję Inspektora Ochrony Danych lepiej jest powierzyć zewnętrznej firmie. Wiąże się to z wieloma korzyściami dla przedsiębiorcy.

Przede wszystkim zewnętrzny Inspektor Ochrony Danych jako odrębny podmiot gospodarczy cechuje się swobodą i niezależnością w podejmowanych działaniach. Przedsiębiorca nie zostanie zatem posądzony przez organ nadzorczy o pozorność działań w zakresie ochrony danych osobowych. Co więcej outsourcing funkcji Inspektora Ochrony Danych daje gwarancję najwyższych kompetencji. W Fundacji Entropia współpracujemy ze specjalistami z zakresu ochrony danych osobowych (RODO), których kompetencje potwierdzone są wieloletnim doświadczeniem oraz zadowoleniem klientów. Zewnętrzny Inspektor Ochrony Danych daje również możliwość skupienia się na bieżącym funkcjonowaniu firmy w jej głównym przedmiocie działalności. Funkcja zewnętrznego Inspektora Danych Osobowych świadczona przez inny podmiot gospodarczy pozwala również obniżyć koszty prowadzonej działalności.

W ocenie niezależnych firm audytorskich powołanie zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych znacząco wpływa na wiarygodność firmy w obrocie gospodarczym.

W ramach oferowanej przez nas usługi przejęcia funkcji zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych skupiać się będziemy na:

1. zapewnieniu przestrzegania przepisów o ochronie danych osobowych;
  2. systematycznym szkoleniu pracowników;
  3. wyręczaniu Przedsiębiorcy w kontaktach z Klientami i podmiotami trzecimi w zakresie zgłaszanych zapytań odnośnie kwestii RODO;
  4. bieżącej współpracy z osobami zatrudnionymi przez Przedsiębiorcę w zakresie rozwiązywania problemów i wątpliwości generowanych przez RODO;
  5. obsłudze tzw. incydentów bezpieczeństwa;
  6. opiniowaniu umów, kontraktów i innych dokumentów w zakresie zgodności z przepisami o ochronie danych osobowych;
  7. kontakcie z organami nadzorującymi przestrzeganie przepisów RODO, w tym udział w kontrolach.

Wynagrodzenie za pełnienie funkcji zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych ustalane jest indywidualne, w zależności od wielkości i potrzeb konkretnego przedsiębiorcy. Jako podmiot działający społecznie jesteśmy w stanie zapewnić niższe stawki proponowanych usług.

Zaufali nam już m.in.:

OTOPRZYGODA PLANTPOL

Zainteresowanych usługą zewnętrznego Inspektora Ochrony Danych zachęcamy do kontaktu:

drogą mailową pod adresem:

kontakt@fundacjaentropia.pl lub rodo@fundacjaentropia.pl

telefonicznie:

790 494 135 (Paweł Zawartka)

lub za pośrednictwem formularza kontaktowego:

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w ww. formularzu oraz w przesłanych przeze mnie dokumentach. (wymagane)